lördag, oktober 11, 2014

Pappor göre sig icke besvär

Gävle sjukhus låter inte längre nyblivna mammor övernatta på BB, skriver Gefle dagblad. Papporna får dock stanna med sina nyfödda barn.

Nej, så är det ju förstås inte. Det är givetvis mammorna som får stanna hos sina nyfödda barn. Pappor göre sig icke besvär. De är ändå inte riktiga föräldrar. De har inte samma behov av att krama och gosa med sitt nyfödda barn för att på så sätt få barnet att knyta an till dem, det är ju trots allt mamman som under barnets uppväxt kommer att vara den huvudsakliga föräldern, det är hon som kommer att gå upp på nätterna och trösta och tillfredsställa barnets omsorgsbehov. Därför är det viktigt att mamman får tillbringa de första dygnens alla timmar tillsammans med barnet på BB så att barnet de första stapplande dagarna knyter an ordentligt till henne och förstår att hon vet hur att ge barnet trygghet. Hon, och bara hon.

Från och med nu är pappan den sekundära föräldern. Och klyftan mellan hans och hennes kompetens att ge barnet omsorg bara ökar. Och ökar.

När ska vi inse att pappor måste betraktas som föräldrar på exakt samma villkor som mammor? Hur kan vi ens prata om en tredje ”pappamånad” om vi inte låter pappa ge sitt barn total omsorg när det är nyfött? Gävle som ligger i Gävleborgs landsting är sedan fyra år styrt av Socialdemokrater och Miljöpartister. Samma partier har nu på regeringsnivå kommit överens om en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, men jag tror att det mest handlar om rätten till betalt arbete för mammorna i vårt land, inte alls om barnens rätt till bra och trygga pappor, för då hade de inte kastat ut papporna från BB i Gävle.


Inga kommentarer: